loader image
For Real BLOG
15 oktober 2021
Chevirio & Anastacija  

Niet oordelen

We hebben er allemaal dagelijks mee te maken, oordelen en vooroordelen. We maken ons er allemaal dagelijks schuldig aan. Je neemt je voor om het niet te doen en toch doe je het.

We moeten onszelf iedere keer dwingen om te beseffen dat het fout is om te oordelen en vooroordelen te hebben. Vaak weten we niet eens dat we niet goed bezig zijn. Natuurlijk mag je een mening hebben. Maar hoe ver gaat dat?

Vooroordelen zijn er altijd. Vooroordelen en oordelen zijn menselijk maar je kan er ook helemaal in worden opgeslokt. Vooroordelen zijn meningen die niet op feiten of ervaringen zijn gebaseerd.

Je kent niemand totdat je met diegene hebt gesproken of daar zelf persoonlijk een ervaring mee gedeeld hebt. Tenzij er concrete beelden van die persoon zijn waaruit je dat echt kan opmaken. 

‘Before you judge others, judge yourself.’

Imam Ali

Hokjesgeest

Vooroordelen ontstaan vaak vanuit een hokjesgeest. We willen elkaar labels opplakken. We moeten ons ervan bewust zijn dat we oordelen en vooroordelen hebben die vaak nergens op gebaseerd zijn.

Het kan zijn dat het gebaseerd is op een ervaring met een persoon en dat we dan iedereen over 1 kam scheren. 

Het is goed om te onderzoeken, observeren, kijken, luisteren om erachter te komen hoe het echt zit voordat we een oordeel vellen. Vooroordelen zijn kwetsend. Je weet nooit wat erin het leven van die persoon speelt en wat voor schade je onbewust aanricht.

Wij vinden dat we allemaal een manier moeten zoeken om onszelf te remmen als je een vooroordeel creëert in je hoofd. Als je niet meer in staat bent om anderen te begrijpen, waarom moet jij dan begrepen worden?

‘Treat others how you want to be treated.’

Imam Ali

Mindset

Vooroordelen zijn gecreëerde meningen over iets of iemand, het zegt eigenlijk alles over jezelf. Je oordeelt over iets of iemand terwijl je je daar niet eens in verdiept hebt of de juiste feiten op een rij hebt gezet.

Met vooroordelen groei je helaas vaak ook op. Je neemt over wat je ouders, familie of vrienden vinden zonder daar zelf een eigen en juiste mening over te vormen.

Maar de vraag die er echt toe doet is hoe kan je vooroordelen verminderen, want als je heel goed oplet wordt het vooroordeel die je hebt vaak omgezet naar racisme, discriminatie of haat.

Vooroordelen kunnen we beter omzetten in empathie en inleven in de ander. Door kennis, goed te luisteren en je mindset te veranderen kan je volgens ons die vooroordelen verminderen.

Het is de kunst om iedereen in zijn waarde te laten. Het is sowieso het leven van die persoon en hij of zij mag zelf bepalen hoe dat eruit ziet. Als we dat niet kunnen accepteren moeten we onszelf beter onder de loep nemen. Het zou goed zijn om bewuster te zijn van wat we denken en zeggen. Iedereen is uniek en anders.

‘People are always judging you based on where your’e from, where you went to school, how you look and how you talk. But at the end of the day, your’e going to have to look into the mirror and accept who you are. It’s all about being authentic.’

Andre Carson

Spread the love

Feedback

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!